2014. augusztus 20., szerda

Jennifer L. Armentrout: Obszidián

Sziasztok!

Sosem voltam még ilyen izgatott egy bejegyzés megírása előtt, ugyanis ez egy kicsit rendhagyó értékelés lesz.
Mindig is sajnáltam, hogy amikor először olvastam ezt a könyvet, akkor még nem volt blogom, utólag pedig már nem szerettem volna véleményt írni, hiszen akkor már nem lett volna friss az élmény, nem is emlékeztem volna pontosan a cselekményre. Most viszont újraolvastam az Obszidiánt, és most olvasom az Ónixot, hogy felfrissítsem az emlékeimet a harmadik rész, az Opál megjelenése előtt, úgyhogy itt az alkalom! Mivel még olyan is akadt, aki Facebookon jelezte, hogy még nem ismeri a sorozatot és szívesen olvasna egy értékelést a könyvről, egyértelmű volt, hogy belevágok.
Ez nem egy szokványos értékelés lesz. Szeretnék azokra is gondolni, akik már olvasták az Obszidiánt, és hozzám hasonlóak rajongók lettek: ebben a bejegyzésben több extrával is készülök. Ezúttal nem fognak olyannyira egymásra épülni az alpontok, mint általában, ezért szemezgethettek is a témák közül, nem várom, hogy olvassátok el az egész bejegyzést. :)
Remélem, mindenki talál valami kedvére valót!


Eredeti cím: Obsidian
Sorozat: Luxen (#1)
Írta: Jennifer L. Armentrout
Fordította: Miks- Rédai Viktória
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 422
Folytatás?: van (Ónix)
Eredeti borító?: igen 



Amit tudni érdemes


Egy olyan regényről beszélünk, ami szinte mindenkit elvarázsol, aki a kezébe veszi. Molyon 93%-on, Goodreads-en pedig 4.28 csillagon áll, mondanom sem kell, ezek nagyon jó átlagértékelések. 
Molyon több, mint 1700-an olvasták, és a felhasználók értékelései alapján a 64. legjobb romantikus és a 72. legjobb fantasy regény. Ja, és majd' ötszázan kedvencnek jelölték!

Találós kérdés: mégis hogyan kötődik hozzánk, magyarokhoz a könyv? A válasz: magyar modellek. :) Azt, hogy Pepe Toth (-->Tóth Péter) magyar származású, már régóta tudom, de a napokban láttam, hogy Tziotziosz Sztella pedig állítólag pécsi, annak ellenére, hogy eddig mindenhol azt olvastam, hogy görög (ennek ellenére persze lehet részben az). Na mindegy, ennek még részletesen utánajárok.

Egy ilyen sikeres könyv kapcsán az a kérdés is joggal vetődik fel, hogy mikor lesz film? Erről sajnos nincsen konkrét infóm, annyit tudunk, hogy a jogokat eladták, tehát a lehetőség megvan, de az írónő is azt nyilatkoztam hogy innentől neki már nincsen beleszólása, lesz ami lesz. :) Bár elnézve például a legutóbbi két Vörös Pöttyös (YA) adaptációt, a Lenyűgöző teremtményeket és a Csontvárost, talán nem is árt még pihentetni kicsit a projektet, hiszen az előbb említett két film sem hozott túl sokat a készítők konyhájára, így a folytatások sem fognak elkészülni (a Lenyűgöző teremtmények esetében legalábbis biztos vagyok ebben, a Hamuváros kapcsán pedig még reménykedjünk).



A könyv

Hány olyan könyvet tudtok mondani, ami azzal kezdődik, hogy a lány mit sem sejtve új helyre költözik? Igen, ilyen például az Alkonyat, de még a Szent Johanna Gimi is! És még sorolhatnánk, ebbe a sorba pedig beletartozik az Obszidián is... Szóval tényleg semmi, de semmi egyedi nincs a kezdésben. Egy egyszerű, sablonos YA alapsztori lenne?

Tehát ott tartunk, hogy Katy új városba költözik, na de mégis kinek a szomszédságába? Jól gondoljátok, ugyanis újdonsült kertszomszédja nem más, mint Daemon Black. A srác, aki után mindenki megfordul a városban. A srác, aki szinte sosem hord felsőt (igen, ez fontos tényező!). Ja, és a srác, aki minden emberrel bunkó, így Katyvel is. (Semmi egyedi fordulat, igaz?)
Na, de Daemon nem egyedül él a házban, hanem a húgával, Deevel együtt, aki viszont azonnal megkedveli az új szomszédot, és szeretné, hogyha Daemon is követné a példáját, vagy legalábbis úgy tenne, mintha. Ennek érdekében még a bátyja kocsikulcsait is elkobozza, így az nem tehet mást, minthogy megpróbál egy kicsit Katy kedvében járni, és egyúttal néhány piros pontot szerezni a húgánál.
Ám oka van annak, hogy Daemon próbál távol maradni az emberektől, és Deetől is azt várja, hogy hasonlóan tegyen- és ez az ok néhány véletlen incidens után Katy számára is kiderül. Ugyanis mindkét szomszédja luxen. Más szóval idegenek, fénylények, földönkívüliek, űrlények. Egy másik bolygóról érkeztek a Földre, amit egy háború során elpusztítottak az arumok, az örök ellenségeik. Ugyanis ha ők a fény, akkor az arumok a sötétség. Nekik lételemük a fény, az arumok pedig árnyékból állnak. 
Katy ennek a háborúnak a közepébe csöppen, csakhogy nem ez a legnagyobb baj...


Véleményem

Ne ítéljétek meg sem a fülszöveg, sem a borító (amit egyébként én imádok) vagy bármi más külső tényező alapján a könyvet, mert nem lehet! Biztos vagyok benne, hogy az én elbeszélésem alapján is azok, akik még nem olvasták, azt gondolják, hogy egy sablonos sztori, amiből még több tucatnyi van a könyvpiacon, pedig nem! Tényleg jó az alaptörténet is, de nem ez teszi világszerte- megkockáztatom- milliók kedvencévé. Hogy akkor mégis mi?
Egyrészt zseniális a szereplők kidolgozása. Bármikor bárki megszólal, kommentár nélkül is tudod, hogy ki ő, hiszen Daemon mindig kiköpött Daemon, ugyanúgy, ahogy Dee Dee és Katy Katy. Oké, találjátok ki, ki viszi a pálmát a karakterek közül... ;) Természetesen a mi rosszfiúnk. Nem találsz bárhol egy ilyen szarkasztikus, jóképű, jó mindenű, kicsit perverz, kicsit bunkó és nehéz természetű, de azért kedves és szerethető főhőst. Néhány oldal után beleszeretsz Daemonbe, és végig azt fogod várni, hogy mikor szólal már meg újra, mert ahányszor kinyitja a száját, valami frappáns beszólás jön ki rajta. Kivéve, amikor nem, de azok a részek is jók. :D ;)
Katy mondhatni átlagos főhősnő, de azért szerethető. Sőt, plusz pontot kap azért, amiért könyvmoly és blogger, és azért is, amiért sokszor megpróbál kitörni ebből az "unalmas" szerepből.  Belevaló egy csajszi ő is.
Próbálkozom, de tényleg nagyon nehéz leírni, hogy miért imádom annyira ezt a könyvet többszöri olvasás után is. Egyszerűen megunhatatlan. Biztos, hogy nem a háttértörténet fogott meg, nem a luxenek világa. Nem mintha az nem tetszene, de biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy imádnám a sztorit, ha Daemon mutáns majom lenne. Mondjuk nem tudom, ki írna mutáns majmokról könyvet, de ez mellékes.
Nem lehet megfogalmazni az érzést, amit kivált belőled a könyv. Tipikusan az a fajta, amit hogyha egyszer elkezdesz, le nem teszed. Nem fog érdekelni, hogy másnap iskola van, vagy esetleg egy nagydolgozat vagy vizsga, te csak olvasni akarod tovább, ezért ilyen események előtt kifejezetten nem ajánlom. Egyébként viszont minden körülmények között. :) Nem használom annyira sokszor a három csillagot, de ez a könyv:

5/5***

Úgy sejtem, hogy úgy a nyolcvan százalékotok már olvasta a könyvet, de aki nem, az a közeljövőben mindenképpen látogassa meg a könyvtárat, egy könyvesboltot vagy egy ismerősét, akinél "fellelhető" az Obszidián is! :)

Idézetek

– Látom, te alaposabban megfürödtél, mint a kocsi. Sose gondoltam volna, hogy az autómosás ilyen nehéz műfaj, de az elmúlt tizenöt percben, amióta figyellek, meggyőztél, hogy olimpiai szám is lehetne.

 Minden egyes lélegzetvételét éreztem, és amikor megbillentette a csípőjét, kerekre tágult szemmel kaptam levegő után.
Ó, igen, a többi, izé, rész határozottan működik.

 Tizenkettőnek nézel ki. Nem. Tizenháromnak, de a testvérem egyik babája hasonlít rád. Nagy a szeme, üres a feje.

 A hasa tökéletesen kockás volt, érintésre termett. Nem az a has volt, amit egy tizenhét éves fiútól vártam- feltételeztem, hogy ennyi idős-, de a fene fog panaszt emelni.

 – Mindig azt tapasztaltam, hogy a legszebb emberek, az igazán, kívül-belül szépek azok, akiknek valójában fogalmuk sincs a hatásukról. A tekintete a szemembe mélyedt, egy pillanatig csak álltunk Ott szoros közelségben. – Azok, akik közszemlére rakják a szépségüket, elfecsérelik. Az ő hatásuk elmúlik, a kinézetük csak egy kagylóhéj, semmi mást nem rejt, mint árnyakat és ürességet.

 Nem lehet máshogy, mert ez a lány maga a megtestesült baj. Apró csomagban, francos masnival a tetején.
És ami a legrosszabb, olyasféle baj, ami tetszik nekem.

 – Hmm. Ketterman. A sportról vallott elképzelésünk kimerül abban, hogy elvonszoljuk a kukát a földút végéig, vagy felhányjuk a szénát.

 Felsiettem a szobámba, bekapcsoltam a laptopot, rápillantottam az előző este kirakott véleményemre. Nulla hozzászólás. Bekaphatják. Szereztem viszont öt új követőt. Mindenkit imádok.

Mi is az az obszidián?

A laikusoknak: egy kemény, fekete kődarab. De mi ugye nem vagyunk laikusok, és feltételezzük, hogy érdekel minket bővebben is a téma, tehát tudnunk kell, hogy:

  • Ez egy kiömléses vulkáni kőzet, ami hirtelen lehűlő és megszilárduló, savas lávából keletkezik.
  • Sokan vulkáni üvegként ismerik.
  • Ötször keményebb, mint a legjobb minőségű acél.
  • Az őskőkorszaktól kezdve használják fegyverekhez.
  • Egyfajta természetes, nagyon kemény üveg.
  • A legkorábbi lelet, amely bizonyítja az obszidián eszközként való használatát mintegy 9000 éves és Mezopotámiából származik.
  • A dél-amerikai indiánok talizmánként alkalmazták a gonosz erők ellen (hoppá!)
  • Napjainkban a szívsebészetben használják különböző eszközökhöz, illetve az élet más területein ékszerekhez, dekoratív célokra.

Trailer

Amerikában mostanában bevett szokás, hogy a könyvekhez filmelőzetesekhez hasonló trailereket csinálnak. Az Obszidiánhoz is készült annak idején:


Zenelista

A ti segítségetekkel sikerült négy dalt összegyűjteni, amik nagyon illenek az Obszidiánhoz. Bár ez nem sok, de elismerem, kevés volt az idő, és még mindig nem késő, hogy további számokat javasoljatok!
Azért nézzétek meg ezeket is:


Katy Perry- E. T.
Igazából szinte magától értetődő, nagyon passzol a szöveg. Simán el tudnám képzelni, hogy Katy énekli (vagy inkább szavalja). Elvégre Daemon az idegen fiú, akihez mágnesként vonzódik, és ez ellen akárhogy is küzd, nem tud tenni semmit

Demi Lovato- Heart attack
Sokszor hallgattam már a számot, de eszembe sem jutott volna a történethez kapcsolni, így, újra meghallgatva viszont egész jól leírja Katy két könyvön keresztül tartó gyötrődését.


Ultrabeat- Pretty green eyes
 Személy szerint nekem nem jön be ez a szám, de az vitathatatlan, hogy már maga a cím is száz százalékosan találó! :)

Adam Lambert- For your entertainment
Ha becsukod kicsit a szemed, szerintem Adam Lambert helyére simán oda tudod képzelni Daemont a maga incselkedő, rosszfiús, kicsit perverz valójában.
(Megjegyzés: a fenti videó egy elég enyhített fordítás, másképpen is lehet értelmezni a szöveget. :D)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése